Hírek archívum

2000. szeptember

2000.09.23 A Hajdúszoboszlót valószínűleg kizárják

Felfüggesztette a Hajdúszoboszló játékjogosultságát a labdarúgó NB II. Tisza-csoportjának fegyelmi bizottsága. A döntés még nem jogerős, de a bajnokság tizedik fordulója biztosan csonka lesz.

2000.09.08 A jobb harmadik is bentmarad

Vége a találgatásoknak! Mivel a labdarúgó NB I. B mezőnye foghíjas, sokáig nem volt egyértelmű, hogy októbertől miként töltik fel a létszámot.

Az MLSZ elnökségi döntés értelmében az NB I. B-s versenykiírás nem változik, az amatőr alszövetség elnöksége pedig az alábbi döntést hozta.

A kvalifikációs NB II-es bajnokságban csoportonként a jobb harmadik is feljut (bentmarad, nézőpont kérdése) a harmadosztályba. Mindez azt jelenti, hogy csoportonként öt csapat vált majd osztályt a többiek az NB III-ban folytatják.

A Tisza-csoportra vonatkoztatva: az A és B alcsoport jobbik harmadikja is tagja lesz az újjászervezett NB II. mezőnyének.

2000.09.07 A Kisvárda oktatta a Csabát

Labdarúgó Arany Ászok Magyar Kupa, 14. csoport: a Komáromi-gárda parádés továbbjutása

Nem ígérkezett békésnek a Békéscsaba kisvárdai fellépése. A tét ismeretében mindez érthető; hisz a vendégeken csupán győzelem segíthetett, míg a hazaiak (már) döntetlen esetén is továbbjutást ünnepelhettek.

Kisvárda-Békéscsaba 4-2 (0-2). Kisvárda, 500 néző, v.: Horváth. Kisvárda: Szőr - Deák, Takács, Torda, Homann - Szabó (Cipf), Seres, Gergely, Papp T. - Szilágyi, Lehoczki. Edző: Komáromi György. Békéscsaba: Kurucz - Szeverényi - Valentényi, Czipó - Csipkar (Főrizs), Simon Takács), Balogh J., Kovács, Ursz - Balogh Zs., Czifrák (Fórión). Edző: Paróczai Sándor.

28. p.: Czifrák 25 méterről, szabadrúgásból a bal felső sarokba lőtt, 0-1.

35. p.: Bal oldali beadást követően Balogh J. 8 méterről a jobb alsó sarokba helyezett, 0-2.

55. p.: Szilágyi kilépett a védők közül, majd 15 méterről a bal alsó sarokba postázta a labdát, 1-2.

64. p.: Cipf bal oldali szögletére Homann mozdult, s 10 méterről a bal felső sarokba bombázott, 2-2.

65. p.: Ismét Cipf végzett el szögletrúgást a bal oldalról, beívelése után Szilágyi 8 méterről csukafejessel küldte a hálóba labdát, 3-2.

73. p.: Szilágyi 16 méteres lövése a felső kapufán csattant, a kipattanó labdát Gergely elemi erővel ágyúzta a jobb sarokba, 4-2.

Alig több mint fél óra alatt a Békéscsaba "megpuhította" a bravúrban reménykedő házigazdákat. Az első félidőben kapott két gólt megfogta a várdai csapatot, amely a szünetig nem talált magára. A folytatásban nekiveselkedett a hazai társulat, és csakhamar szépített. Ettől egy csapásra izgalmassá vált a mérkőzés, a lendületbe jött Kisvárda szétzilálta magasabb osztályú ellenfelét és parádés győzelmet aratva biztosította továbbjutását..

Komáromi György: - A második félidőre tértünk magunkhoz, ekkor hittük el, hogy van keresnivalónk. Megérdemelten jutottunk tovább, amiben nem kis része volt a lelkesen buzdító közönségnek.

Paróczai Sándor: - Korán ünnepeltünk, a második félidőben a Kisvárda leiskolázott minket.

2000.09.05 Kisvárdán nagyon várják a Békéscsabát

Ha két héttel ezelőtt káoszról beszéltünk a kisvárdai NB II-es futballcsapat kapcsán, akkor ezennel ki kell jelenteni: megoldódóban vannak a gondok a klub körül.

A játékosok megkapták jussukat, tisztázták a vezetéssel a gondokat, és láss csodát: a várdaiak rögtön egy nagy bravúrt értek el, hiszen idegenben leckéztették meg a Tisza csoport A alcsoportjának eddigi listavezetőjét, az Ibrányt. És nem is csak egy góllal, hanem meggyőző teljesítménnyel, háromtalálatos különbséggel. Igaz ugyan, hogy a Magyar Kupa megyei selejtezőjében éppen Ibrányban harcolták ki Lehoczkiék a főtáblára jutást, de bajnoki meccsen még sosem tudtak nyerni a Tisza-parti településen.

A várdaiak nem érik be ennyivel, hiszen szerdán újabb meglepetésre készülnek. Ekkor fogadják ugyanis Magyar Kupa csoportmérkőzésen az NB I. B-ben szereplő Békéscsaba gárdáját. Az eddigi eredmények úgy alakultak, hogy a, Kisvárdának a döntetlen is elegendő a továbbjutást jelentő csoportelsőség kiharcolásához. Mindez sporttörténeti tett lenne, hiszen a legöregebb várdai szurkolók sem emlékeznek arra, hogy mikor jutott el idáig a csapat a kupában.

2000.09.01 Eddig a Rakamaz húzta a rövidebbet

Továbbra is egyetértenek abban az edzők, hogy szerdán igazságos eredmény született

Nem volt sok vita. Mindkét edző egyöntetűen állította, hogy igazságos döntetlen született a szerdai (2000.08.30) Rakamaz-Ibrány NB II-es futballmérkőzésen.

Pedig mindkét tréner fanyaloghatna. Veigli Géza azért, mert a rakamaziak az utóbbi időben rendre legyőzték örök riválisukat és Ádámszki nagy helyzetei miatt ezúttal is talán közelebb álltak a végső diadalhoz. Falatovics László pedig arról beszélhetne, hogy mivel csapata 1-0-ra vezetett, nagy lehetőséget szalasztott el. Ám az edzők ezúttal a pozitívumokat emelik ki.

- Megmondom őszintén a meccs előtt aláírtam volna ezt az eredményt - vágott bele Veigli Géza -, hiszen két, a támadójátékban alapember, Varga és Kozák is hiányzott. A látottak alapján már egy kicsit bosszant, hogy döntetlen lett a vége, mert Ádámszki elképesztően nagy helyzeteket hagyott ki. Az Ibrány ismét igazolta, hogy jó csapat, de annak külön örülök, hogy éppen akkor kezdtünk el igazából játszani, amikor hátrányba kerültünk. Csak az nem lehet, hogy a kihagyott helyzetek miatt mindig mi húzzuk a rövidebbet!

- Ugyan az Ibrány valóban régen szerzett pontot Rakamazon, de azért természetesen bíztunk a győzelemben - mondja Falatovics László. - Nekünk is voltak helyzeteink, nekik is, mi is voltunk fölényben, ők is, mi is hibáztunk a kapu előtt, ők is, ezért mondtam, hogy igazságos az eredmény. Azt hiszem, mindkét csapat becsülettel küzdött, és bár a vezető gólunk után vártam a megnyugvást, végül elég hamar kiegyenlített a Rakamaz. Hiányérzet? Ha győzni akar az ember, akkor természetes, hogy van. Talán ezúttal az volt érezhető mindkét csapat részéről, hogy nem vagyunk hozzászokva a vasárnap-szerda ritmushoz, így a hajrára egy kicsit elfáradtak a felek. Ezt leszámítva, azt hiszem, jól szórakozhatott a közönség.


A győztes szempontok

Szerda délután megkönnyebbültek a demecseriek. Két elvesztett bajnoki után újra nyertek az újjászervezett labdarúgó NB II-ben, így felzárkóztak csoportjukban a harmadik helyre.

Edzőjük, Vegera Attila is több szempontból fontos győzelemről beszélt a lefújás után. Hogy melyek ezek a szempontok? Íme!

- A céljainkat ugye ismerjük, azt szeretnénk, ha maradhatnánk az NB II-ben ősszel is - vágott bele a fiatal tréner. - A másik az, hogy a csapat most áll össze, éppen ezért egyáltalán nem közömbös, hogy milyen gyakran érnek bennünket sikerélmények. Aztán a hazai közönség mindig külön követelményeket támaszt a magasabb osztályt is megjárt csapatunkkal szemben, magyarán csak a győzelem számára az elfogadható. Az sem másodlagos, hogy éppen a Kisvárda volt az ellenfél, öt volt demecseri játékossal és persze sok vendégszurkolóval. A bajnokság előtt Demecserben mindenki arról beszélt, hogy majd ezen a meccsen dől el az elsőség sorsa. Igaz ugyan, hogy mindkét gárda botladozott mostanában, de éppen ezért kellett a csapatoknak javítaniuk. Soroljam még...? Annak örülök még, hogy a hajrában sikerült magunk javára fordítani a meccset, ami arra is utal, hogy a koncentráció javul és a fizikális állapottal sincs baj.

Ismert, hogy a kisvárdaiak milyen körülmények között készültek a rangadóra. Nos, Szőr és Szabó már játszott, Vincze, Molnár és Kozma viszont továbbra sem vállalta a játékot, így a kispad tele volt ifi játékosokkal.

- A látottakkal meg voltam elégedve - erősítette meg a szerdán is elmondottakat Komáromi György, a kisvárdai tréner. - Jól játszottunk, a hajrában két olyan góllal vesztettük el a mecscset, amely előtt nálunk volt a labda. Nagyon jó mérkőzés volt, lüktetett a játék, a közönség is élvezhette a látottakat. Nagy kár, hogy a végén a mi híveink szomorkodhattak.


Záhonyi próbaév

Immáron pontosan 450 perce képtelenek az ellenfelek kapujába találni az NB II-be feljutott záhonyi labdarúgók.

Mi sem természetesebb, hogy a gólképtelenség mindössze egyetlen pontot szült, ami eddig a csoport utolsó helyével jár. Ráadásul a Karasz-csapat szerdán igencsak nagy pofont kapott, hiszen a kétségtelenül esélyesebb Hajdúnánás 5-0-ra győzte le az újoncot.

- Sajnos, most már valóbban több, mint aggasztó a minket sújtó gólképtelenség sajnálkozott Karasz Lajos edző. - Pedig a Rakamaz elleni játék és Nánáson az első percek teljesítménye nem azt sejtette, hogy ilyen sima vereség lesz a vége. Mentségünkre szóljon, hogy igen szűk a keretünk, Pacaj például újfent távozott, így szerdán két tizenhat éves játékost is ki kellett próbálnom.

Az öt meccsen szerzett egy pont alapján felvetődik az emberben a kérdés, hogy vajon alkalmas-e a feladatra a záhonyi csapat. Nyilván, ezen már az illetékesek is gondolkodtak.

- Több okból sem szerencsés ezen rágódnunk - mondja a tréner. - Egyrészt azért, mert egy csapat játékerejét mindig nagyban meghatározza, hogy milyen anyagi kondíciókkal rendelkezik az egyesület. Másrészt pedig sok választási lehetőségünk nem volt, hiszen, ha nem indulunk, akkor egészen a megyei II. osztályig kellett volna visszasülyednünk. Márpedig az súlyos következményekkel járhatott volna. Most megpróbáljuk azt kihasználni, hogy ebben az évben nincs kieső ebből az osztályból, így a rutintalan emberek is megszerezhetik azt a tapasztalatot, amely a jövőben a hasznunkra lehet.