Hírek archívum

2001. március

2001.03.29 Edzőmérkőzés.

Hétközi edzőmeccsen: 
Nagykálló-Ibrány 1-8.

Az eredmény hűen mutatja a két csapat - és egyesek szerint a két osztály - közötti különbséget. 

A meccs előtt a Nyíregyházi Kertváros edzője, Mirgai László a nagykállói kollégájának megjósolta az eredményt. 
- Kaptok egy nyolcast! - szólt Farkas Tiborhoz. 

Mit mondjunk... Bejött. :-)

2001.03.29 Kató Istvánt, a csapat edzőjét az Ibrányi Hírlap munkatársa  kérdezte a helyi labdarúgás helyzetéről.

+ Milyen elgondolásokkal, érzésekkel vállaltad ezt a számodra új feladatot?

- Elsőként gondolkodásra késztetett. Három évig voltam ezt megelőzően az ifi edzője és én tudtam, hogy nem egyszerű feladatra vállalkoztam. Korábban Fecsku mellett félig aktív, félig segítő feladatokat láttam el. Ez is tapasztalatokat jelentett. Nagyobb belelátást jelentett mind ez a szakmai munkába, az öltözői hangulatba, egyáltalán az ibrányi csapat hétköznapjaiba. Sokat gondolkodtam. Végül is úgy ítéltem meg, hogy számomra adódott most ez a lehetőség, nem szabad kihagyni. Az élet kihívásokkal teli, előre menni csak ezeknek megfelelve lehet.

+ Milyen megoldásokra váró feladatokat jelentett ez számodra?

- A feladat adott volt. A vezetőség kitűzte azt a játékos keretet amellyel dolgoznom kell és meghatározta az elérendő célt. Ezeken felül fontos feladatommá tették a fiatalok csatasorba állítását. A másik fontos feladat volt a játékosok erőnlétének visszaszerzése.

+ Milyen szemlélettel, esetleg új elképzelésekkel kezdtél a munkához?

- Egy új stílust szeretnék adni a csapatnak. A megvalósítása hosszabb időt vesz igénybe. Alapja a kitámadás, a mélységi játék alkalmazása, a területvédekezés. Mentálisan pedig azt szeretném elérni, hogy minden játékos pozitívan lásson és így álljon hozzá minden kérdéshez. Tudom, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, de aki a tíz edzőmérkőzésből egy párat látott kitűnik az ezirányú munkánk. Külső szemlélők azt tartják, hogy ha egy mérkőzést egy góllal megnyerünk az jó. Az új szemlélet azt tartja, hogy rendben van, de akkor legyen inkább 4 - 3. A támadó szellemű játék pszichikai ráhatással van az ellenfélre. Ha a mélységből kilőtt labda a levegőben van és csapatunk nagy erőkkel igyekszik azt megszerezni akkor leszűkítjük azt a teret ami az ellenfél számára az a későbbiekben majd megjátszható. Ehhez egy új felállással kell a csapatnak játszani. A 4-3-3-as rendszer teremt erre lehetőséget. A két szélső csatárt visszavonjuk a középpályára, ami olyan látszatot kelt, mintha egy csatárral játszanánk. Támadáskor az előretolt csatárhoz felzárkóznak a visszavontak és csatlakozik hozzájuk két középpályás. Így komoly ütőerőt képviselnek. A védekezés is hasonló szisztémában zajlik, természetesen ellenkező előjellel. Mindezeknek a begyakorlása és tudatos alkalmazása időt igényel. A tíz edzőmérkőzésen lőttünk 40 gólt és kaptunk 28-at.

+ Nem okozott számodra gondot, hogy korábban csapattag, most pedig edzője vagy a nagycsapatnak?

- Nyilvánvaló, hogy akikkel korábban leültem bratyizni, kártyázni azt most nem tehetem. Fontos volt megtalálni azt a közös hangot, amelyet mindannyian el tudunk fogadni. Úgy érzem ez sikerült.

+ Hogyan ítéled meg a jelenlegi játékosállományt?

- Vegyes a társaság. Három csoportra bontanám. Van 7 ifista korú játékos, van 7 félig amatőr félig profi és van 7 akinek kifejezetten ez a foglalkozása. A jelenlegi átlagéletkor nem éri el a 25 évet. Jócskán megfiatalodott a társaság. A vezetésnek és nekem is az a tervem, hogy évről évre ez a tendencia megmaradjon és egyre inkább tényleges ibrányiakkal álljunk ki a pályára.

+ Hogyan szerepelnek a legifjabbak?

- Minden csapatnál az idősebbek nehezen fogadják be a kisebbeket. Elvárják tőlük, hogy komolyan bizonyítsanak. Az ifjak az edzéseken már bizonyítanak, egyre elfogadottabbak. Jó irányba haladunk.

+ Hogyan alakul a kapushelyzetünk?

- A Simon Mihály egy ragyogó képességű hálóőr, mellette van a fiatal Karászi Gergő, akinek a hozzáállása ha olyan kiváló marad mint amilyen most, akkor előbb utóbb egyre több játéklehetőséget fog kapni és végre elérhetjük, hogy lesz saját nevelésű kapusunk. Összességében elégedett vagyok.

+ Milyen jövőképed van önmagad számára?

- Szeretném, ha a családom elképzelései sikerülnének. Szeretném, ha a lányom atlétikai karrierje egyre feljebb haladna. A fiam a labdarúgás terén érje el, amit kitűzött maga elé. Egészséget mindenkinek. A magam szakmai területét nézve azt kívánom, hogy minél tovább lehessek a pálya környezetében, ma már edzőként. Szívesen foglalkozom a nagycsapattal, de még ennél is fontosabbnak tartom az utánpótlás nevelést. Elvégeztem egy nemzetközi edzői tanfolyamot, ahol elsősorban szemléletbeli változásra ösztönöztek bennünket. Sokat tanultam ott amelyeket szeretnék hasznosítani. Egészen más rálátásom lett erre a sportra és ezt szeretném továbbadni.

+ Sok sikert kívánok mindehhez!

Laskody Tibor

2000.03.28 A rakamazi NB III-as futballcsapat viszontagságos, rövidre sikerült felkészülés után kezdte meg a tavaszi szezont, amelyben nem játszik olyan eredménykényszer alatt, mint korábban.

Tudja ezt jól Veigli Géza edző is, hiszen a téli alapozó időszak fele annyi volt, mint amennyinek lennie kellett volna. A csapat első tavaszi győzelmére vasárnapig kellett várni, amikor is a Vásárosnaményt verte 3-1-re.

- Ugyan valóban kevés idő állt rendelkezésünkre a felkészülés során, de úgy tűnik, kezdjük utolérni magunkat - mondta a rakamazi tréner. - Erre utaló jel az is, hogy a Namény elleni meccset az utolsó tíz percben tudtuk eldönteni. El kell mondani, hogy ellenfelünk nagyon jól játszott, ám a hajrára egy kicsit elfáradt. Számunkra nem könynyű, hogy a versenyidőszakban kell bepótolnunk a téli mulasztásunkat, a módszerem az, hogy a keddi, szerdai edzések után még húsz-húsz perc különmunkát végzünk. A pluszterhelésnek persze megvan a veszélye, amit az is jelez, hogy a múlt héten kisebbfajta sérüléshullám söpört át a csapaton.

+ Türelmesebb most a csapattal, mint egyébként?

- Azt hiszem, igen. A vezetőkkel is megbeszéltük, hogy ez a fél év a csapatépítés jegyében telik majd, igény mutatkozott ugyanis arra, hogy a tavaly jól szereplő ificsapatból minél több ember épüljön a gárdába. Ugyanakkor nyolc-tíz olyan játékos még rendelkezésre áll, akik a jobb nevekből álló csapatnak is a tagjai voltak, így az feltétlenül elvárható tőlünk, hogy legalább a középmezőnyhöz és az alsóházhoz tartozó csapatokkal felvegyük a versenyt.

+ Hogyan illeszkedtek a szerkezetbe az elmúlt hetekben lehetőséghez jutó fiatalok?

- Csikai György alkatánál fogva alkalmas erre a feladatra, más kérdés, hogy rutint kell még szereznie a hibák elhárításához. Riczu Róbert Sátoraljaújhelyen kényszerből került a csapatba, de ügyesen játszott, és ha nem sérül meg, a Namény ellen is lehetőséghez jutott volna. Bemutatkozott egy másik szorgalmas játékos, Seregi Attila is. Azt kell mondanom, egyik fiatal sem lóg ki a sorból, persze nemcsak én, a közönség és a társak is türelmesebbek velük.

2001.03.23 Két fordulón keresztül egymás nyakán lihegve, abszolút holtversenyben állt az NB III. Tisza-csoportjának az élén a Nyírbátor és Hajdúnánás.

A hét végi fordulóban aztán egymásra találtak a felek, és 75 percen keresztül úgy tűnt: a holtverseny nem változik. Aztán az utolsó negyedórában döntött a Bátor, két gólt szerezve immáron egyedül listavezető a csoportban.

- Egyetértek Fecsku István kollégámmal, aki nagyon találóan mondta a baktaiak helyzetéről: sokkal nehezebb az élen maradni, mint odakerülni mondta Németh Károly, a bátoriak trénere. - Ugyanez ránk is vonatkozik. Van a csoportban négy-öt csapat amely közel egyenlő eséllyel álmodozik arról a pozícióról, ahol most mi állunk. Az is nagyban meghatározhatja majd az erőviszonyokat; hogy közülük ki akar majd feljutni. A Nánás kétségtelenül a riválisaink közé tartozik, és úgy gondolom joggal győztük le szombaton. Jól kivédekeztük a rögzített helyzetek utáni szituációkat, miközben azért mi több helyzetet dolgoztunk ki ellenfelünknél. Éreztem, aki az első gólt lövi, az nagyon közel kerül a három ponthoz, és végül ezt nekünk sikerült elérnünk.

Van még itt valami... Németh Károly nem véletlenül nem elemezte mélyebben a csapata éllovasságával kapcsolatos szituációt.

- Annyira kusza a helyzet ebben a csoportban, hogy komolyan mondom, én nem is nézem a tabellát, csak a következő ellenfelet - folytatta a szakember. - Szabadnapok, elmaradt mecscsek, halasztások vannak, és a vesztett pontokból sem érdemes kiindulni, mert ugye ott vannak a bónusz pontok. Egy picit elveszi az ember kedvét, hogy egy ilyen bajnokságban kell szerepelnie, nyomasztja a csapatok, a játékosok hangulatát is, hogy év közben két szabad hét végéjük is van. Érezzük, rajtunk röhög az egész ország, hiszen ilyen csonka bajnokság sehol máshol nincs. Nagyon találóan fogalmazták meg a minap a játékosaim a helyzetet, amikor azt mondták: olyan ez, mint amikor két embernek nincs párja...

2001.03.17 Az Ibrány VSE vendége a második vonalbeli Nyírség-Spartacus volt. 

Az első félidőben két gólt láthattak a drukkerek, előbb Popovits volt eredményes, majd Fórián növelte a megyeszékhelyiek előnyét. Szünet után kimaradt egy Novák tizenegyes, aztán Popovits bólintott és második találatát jegyezhette. Ilea sem maradt gól nélkül, a végeredményt pedig Ónodi állította be, aki szépített.

- Úgy vélem végig mi irányítottuk a játékot és összességében jól fociztunk. Ennek azért is örülök, mert a héten rendesen belehúztunk. Már nagyon várjuk a bajnokit - fogalmazott a meccs után Szatke Zoltán, a Szpari hátvédje.

Ibrány-Nyírség-Spartacus 1-4 (0-2). 
Ibrány, 300 néző, v.: Gól: Ónodi, illetve Popovits 2, Fórián, Ilea.

2001.03.13 A hét végén négy, az NB-s bajnokságban szereplő labdarúgócsapatunk is szabadnapos lesz 

Az NB I. B-ben szereplő Nyírség-Spartacus, az NB II-es Demecser, az NB III-as Ibrány és Záhony is azzal az ellenféllel játszott volna, amelyik azóta már visszalépett, illetve kizárták.

Nem csoda, hogy az üres játéknapot edzőmeccsekkel igyekeznek pótolni az érintettek. A Szpari szerdán (15.00) Nyíradonyban lép pályára, szombaton (15.30) pedig az Ibrány vendége lesz. 

A Demecser szerdán (15.00) Nagykállóban tesztel, míg szombaton 10.30-kor Záhonyban lép pályára. 

A záhonyiak nem hagyják ki a hétközi felkészülést sem, ők szerdán a Volán-Sényő elleni mérkőzésen igyekeznek csiszolni a játékukat.

2001.03.08 A Nyíri Fészek-csoportból két csapat juthat fel, és (minimum) két gárda kiesik

A megyei I. és II. osztályú focibajnokság tavaszi rajtja előtt mi más lehetne a legizgalmasabb téma, mint a feljutás, illetve a kiesés kérdése.

Ami a megyei elitet illeti... Az élen végző csapat automatikusan tagja lesz az NB III Tisza-csoportnak, a létszámfeltöltés miatt pedig a 2. helyen záró együttes is előrelép a negyedik vonalba. Az évadot a 16. pozícióban befejező gárda búcsúra kényszerül. Ugyanakkor a II. osztály csoportgyőztesei feljutnak. A Brekk Művek, valamint a Kutykó Sport-csoportból a 16. helyezettek kipottyannak, míg a tizenhét csapatot felvonultató Nyíri Fészek-csoportban a sereghajtó mellett a 16. helyen "befutó" legénység is a városkörzetben kénytelen folytatni szereplését. A három csoportból az összesített eredmények alapján - a legrosszabb 15. is kiesik.

Ez a verzió változhat, amenynyiben az első osztály "ezüstérmese" nem vállalja az indulást NB III-ban. Ebben az esetben a megye egyből a tizenötödik helyezett is búcsúzik, miközben a másodosztályban a két legrosszabb eredményt elért tizenötödik sem tudja kiharcolni a bentmaradást.

Érdekesség, mivel a Nyíri Fészek-csoportban több mérkőzést rendeznek, a 15. helyen záró alakulatnak százalékosan jobb mutatóval kell rendelkeznie, mint két lehetséges riválisának.

2001.03.04 Edzőmérkőzések eredményei

Szerda:

Vásárosnamény-Ibrány 5-2 (2-0).

A mérkőzésen a vendégek a cseresorukat szerepeltették, az eredmény ennek ismeretében egyáltalán nem meglepő.


Péntek:

Nagyhalász-Ibrány 3-6 (0-2).

Az ibrányiak a szomszédvár elleni edzőmeccseken már megszokott módon most sem adták féltucat gólnál alább. A hazaiak jobbára csak a labdát nyomozták, néha rá is találtak, s a vendégek cseresorának zavarodottságát kihasználva szépítettek is valamit az eredményen. Az ibrányi csapat a mérkőzés nagy részében rendkívül szellemesen, kombinatívan, jól játszott, kár azért a pár perces rövidzárlatért...


Vasárnap:

Ibrány-Kertváros 6-2 (3-1). (Ibrányi gólszerzők: Ónodi (4), Gergely, Balogh)

A Kertváros úgy kezdett, hogy a mérkőzésre kilátogatók elismerően konstatálták, ez a csapat méltán bajnokaspiráns a megyei I.osztályban. 

Az első negyedórában Kirchmayer révén veszélyes támadásoknak és pontrúgásoknak voltak tanúi a jelenlévők - a vendégek a vezetést is megszerezték -, de hamar alábbhagyott a lendület, s a mérkőzés további részében a kertvárosiak csak asszisztálni tudtak a nagy gólkülönbségű vereséghez.

A nézők egyébként a vendégek soraiban felfedezhették a nemrég még ibrányi színekben játszó Paulik Istvánt, aki nem úszta meg néhány finoman megfogalmazott fricska nélkül...