Hírek archívum

2002. január-március

2002.03.27 Nem lesz több Szécsi-sziporka (KM) 

Mármint egy ideig. Egyelőre hallgat az edző, aki nem lett remete, csak nincs csapata. Mert módosítottak Mátészalkán: az NB II-es futballegylet újított a kispadon.

Imhol a hivatalos verzió: Szécsi Zoltán és a Szalka közös megegyezéssel szakított, mindez csendben, a legnagyobb békében történt.

A felek nem feleselnek egymással (magyarán, csak a szépre emlékeznek...), miközben a játékoskeret is "vékonyodott" Varga Szabolcs távozott a szatmári városból. Magyarázat? A középpályás produkciója láttán nem ájult el a vezérkar, emígyen elengedték...

Persze, Ember László, a futballklub első embere nem tétlenkedett, megnevezte azt a személyt, aki a továbbiakban gardírozza a a gárdát. Eszerint Nagy István, a harminchárom éves férfiú, aki annak idején a megyei I. osztályban már volt trénere a csapatnak, megbízott edzőként irányítja a továbbiakban a Mátészalkát. 

2002.03.27 Három meccsen egy góllal kapott kevesebbet a Tuzsér, mint egész ősszel (KM)

A Tisza-parti egylet a nyitányon Hajdúdorogon szenvedett megsemmisítő vereséget (4-0), vasárnap pedig ismét kapitulált (2-0). Rejtély továbbá: mi történt a masszívnak hitt hátsó alakzattal?

- Az általam elmondottak mögött nincs semmi rendkívüli, elégedetlenségemet fejeztem ki a lefújást követően adott nyilatkozattal - dohogott Révész Csaba. - Olyan rossz teljesítményt nyújtottunk, hogy a látottak alapján nem mondhattam mást: a játék minden elemében alulmúltuk magunkat. Sőt, megkockáztatom, az Ibrány ellen egy héttel korábban mutatotthoz képest /persze, Ibrány ellen mindenki a maximumot nyújtja (a szerk.)/ lélektelenül futballozott a társaság. Egyszerűen nem értem, hogy idegenben mitől ijed meg a csapat, ami eddig nem volt jellemző a Tuzsérra, most pedig már a második tavaszi meccsen fordul ez elő. 

Sajnos, nincs aki a kritikus pillanatokban tűzbe hozná a többieket, ráadásul három idei mérkőzésen nyolc gólt kaptunk, csupán eggyel kevesebbet, mint a teljes őszi idényben. Hozzáteszem, Herczku kiválásával a védelem megbomlott, a középhátvéd januárban három edzés után leállt, azóta felénk se nézett... Persze, a támadókkal sem vagyok kibékülve, mert nagyon ritkán kerülnek helyzetbe.

2002.02.27 Figyelem! Immár végleges az állapot: a jövő hét végén mégis megkezdődik a bajnokság az NB III-as labdarúgó bajnokságban. (KM)

Nemrégiben arról írtunk, hogy a Magyar Amatőr Labdarúgó Liga döntése értelmében két héttel csúszik a kezdés, és március 23-24-én rúgnak először labdába a csapatok. A döntés természetesen nagy felháborodást váltott ki, de az érintettek már kezdtek beletörődni a megváltoztathatatlanba. Aztán a napokban újabb körlevél érkezett az egyesületekhez, amely szerint minden marad a régiben és 9-10-én indul az idény (így az NB II-től a megyei II. osztályig egységes a kezdés).

Hamar kidobolták

Az már más tészta, hogy az újabb változtatás megint szakmai kérdéseket vet fel, hiszen az edzők átalakították felkészülési terveküt, edzőmeccseket kötöttek le, erre a hét végén már jöhet a főpróba, aztán a bajnoki.

- Az igazság az, hogy a MALL versenybizottsága túllépett a hatáskörén - magyarázta az újabb döntést Csende Sándor, az NB III. Tisza-csoport versenybizottságának elnöke. - A versenykiírás megváltoztatására ugyanis ennek a testületnek csak javaslati lehetősége van, a döntést az MLSZ elnökségének kell meghozni. A szövetségben azonban nem bólintottak rá az amatőrök változtatási kérelmére. A kellemetlenséget az okozta, hogy a liga hivatalos közleményében is megjelentette a halasztást, így kikerült a köztudatba. Mi is elkészítettük a sorsolást március 24-i kezdéssel, most csinálhatunk vissza mindent.

Az egész ügy ugye azért robbant ki, mert a Duna-csoportban tizenhat csapat érintett, és ott kettővel több játéknapot kell rendezni. Az új felállás szerint ebben az alakulatban később ér véget a bajnokság, és ott három kieső lesz. A többi csoportban ellenben csak egy, illetve a két legrosszabb tizenharmadik is búcsút mond.

Kijelöletlen bírók

Hír még, hogy az elmúlt szombaton valamennyi játékvezető és ellenőr teljesítette az elméleti és fizikai tesztet a Tisza-csoportban. A három megye (Borsod, Hajdú, Szabolcs) játékvezetői bizottságainak a tizenkettes keretekből meg kell nevezni azt a nyolcat, akikre tavasszal NB III-es meccseket lehet bízni. Nos, a szabolcsiak ezt még nem tudták megtenni, mivel éppen áll a "háború" a testületen belül.

Az ismételt változás miatt újra módosult a tavasznyitó ligamegbeszélés időpontja. Immár fix, hogy a csapatok képviselőit március 4-én, 14 órára várja Debrecenbe a versenybizottság.

2002.02.08

Két héttel tolódik a tavaszi rajt, a szezon pedig alaposan belelóg majd a világbajnokságba. (KM)

Az NB III-as futballcsapatok szépen megtervezték a téli felkészülésüket, volt ki nyolc-, esetleg kilenchetes terminusban gondolkodott.

Aztán a napokban kiderült, mindez alaposan felborult, hiszen a Magyar Amatőr Labdarú­góliga elnökségének döntése értelmében mind a hat csoportban ugyanazon a játéknapon kell befejeződnie a küzdelemnek. Ennek az az oka, hogy bizonyos csapatok az egyes csoportok közötti összehasonlított pontszámok alapján esnek majd ki a negyedosztályból, így a szövetség elejét akarja venni mindenféle mismásolásnak.

Na már most, a probléma abból adódik, hogy szinte valamennyi csoportban különbözik egymástól a csapatok létszáma. A Dunában például teljes a mezőny (tizenhat gárda), az Alföldben csak tizenkettő, a hat csapatunk által érintett Tiszában pedig tizenhárom.

Vagyis, ha egyszerre kell befejezni a küzdelmeket, akkor ebben az esetben különböző időpontokban kell elkezdeni. Így fordulhatott elő, hogy a Tisza­csoportban március 10-e helyett március 24-én rúgnak először labdába, a küzdelmek pedig június 16-án zárulnak... Vagyis a játékosok nem csúszkálni fognak március elején, hanem csúsztatni.

Ezáltal a felkészülési időszak tíz-tizenegy hetes lesz, nem sokkal kevesebb, mint az egész bajnoki szezon. Arról nem is beszélve, hogy amíg más országokban szinte teljesen végigjátsszák a telet, addig az érintett csapatok bajnoki meccs nélküli időszaka pontosan húsz (!) hetet, azaz majdnem öt hónapot ölel fel! Elképesztő számok, egyúttal az ez évi bajnoki versenykiírás óriási kritikája.

A hírek szerint felmerült, hogy az NB II-es bajnokságban is ugyanez lesz a helyzet. Nos, a fenti információval is szolgáló Csende Sándor, MALL-elnökségi tag szerint, ezt az elnökség nem fogja megszavazni, tehát a harmadosztályban március 9-én kezdődik a szezon.

2002.02.06 Nagy titkolózás előzte meg a Pócspetri-Kisvárda "futballházasságot". Márpedig a hír igaz: vadontaúj csapat lép színre a megyei első osztályban. (KM)

Más tészta, hogy a kulisszák mögött zajló alkuról mindenki tudott, ez jelentette a legfőbb témát a riválisok körében. A lényeg: hetekig tartó előkészületek után véglegesnek tekinthető, hogy a harmadik helyen posztoló Pócspetri a várdai várkertbe költözött, és fix az is, továbbra is Boda Mihály gardírozza a gárdát.

Kardinális kérdés, persze, miként alakul a játékoskeret összetétele. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a tavaszi idényben a tervek szerint Pócspetri-Kisvárda néven "futó" egyletben a derékhadat a Balogh Tibor, Barkóczi, Dávida, Drágár, Kocsis Pál, Kocsis Zoltán, Krizsanovszki, Mészáros, valamint Moldván alkotja - vagyis azok, akik ősszel is labdába rúgtak a csapat tagjaként.

Kilencen maradtak

Ennyi ember azonban édeskevés ahhoz, hogy az immár Kisvárdán székelő egyesület pályára masírozzon, annál is inkább, mert a törzsgárdisták közül Pekk János kapus Nyírkarászba tart, Szakács Zsolt munkahelyi elfoglaltság miatt "kiesett", Sitku Péter a Nyírgyulaj kiszemeltje, Virág Gábort a Nyírvasvári édesgette magához. A szintén régi harcosnak számító Császár Zsoltot a szakmai stáb szívesen foglalkoztatná, ebben az ügyben még nem mondták ki a döntő szót...

Azaz, a Boda-legénység számára elengedhetetlen az erősítés. Választékban nincs is hiány: példának okául Tóth Szilvesztert, a Nyírbátor cerberusát teszteli a tréner, akárcsak Timku Tamást, ő eleddig az ificsapatban védett. Ez idő tájt próbál maradandót alkotni a húszéves Terjék Zoltán, a középpályás legutóbb egy Baranya megyei első osztályú alakulatban szerepelt, mellette a két támadó, Sajtos Norbert (24 éves), illetve Veres Róbert (21), a hátvéd, Kovács János és a középpályás, Szabó Tamás (19) produkcióját figyeli az edző.

Kőrizsék is képben

Néhány napon belül Krisztián Attila is kopogtat, legalábbis erre kapott ígéretet a vezérkar. Felmerült, hogy az egykoron Várdán futballozó frontemberek egynémelyike, így a jelenleg Nyírkarászt szolgáló Takács Miklós, az Anarcson tüsténkedő Kőrizs Mihály visszatér...

Nem mellesleg, az egyesület elöljárói havi 500 000 forint támogatást kérnek a kisvárdai önkormányzattól, ugyanakkor a gondtalan működéshez, ne adj isten a jövőben "betervezett" feljutáshoz szponzori segítségre lesz szükség. 

2002.01.29 Az Ibrány SE előkészületi mérkőzéseinek menetrendje:

február 06: Baktalórántháza
február 09: Rakamaz
február 13: Nyírség Spartacus
február 16: Demecser
február 20: Tiszalök
február 23: Rakamaz
február 27: Demecser
március 02: Mátészalka

(A mérkőzések helyszínei a pályaviszonyoktól függenek.)


Március 10: Ibrány-Létavértes bajnoki mérkőzés!

2002.01.28 A hét végén már több NB-s labdarúgócsapat is bekapcsolódott az edzőmérkőzések vérkeringésébe, így egyre több titok derül ki a csapatokról (KM)

A kertvárosiak rossz hírről tudtak beszámolni, hiszen a csapat egyik futóedzésén az új szerzemény Kondora József combjából egy, a pályán környékén felejtett vasrúd egy húsdarabot vájt ki. A sebet össze kellett varrni, a középpályás egyhetes pihenőre kényszerül.

A Baktalórántháza színeiben új csatár mutatkozott be, mi több, a volt nyírbátori Széplaki Norbert gólt is szerzett. Az NB II. Szabolcs Gabona-csoportjának sereghajtója a legjobb úton jár afelé, hogy két MTK-játékos, a megyebeli származású Török Sándor és Kozma József (legutóbb Demecserben szerepelt) játékjogát is megszerezze a következő fél évre.

Ugyan a tuzsériak még nem léptek pályára, de az NB III egyik meglepetés csapata is munkába állt már. Változás nincs a keretben, annak viszont mindenképpen örülnek a Tisza-partiak, hogy az augusztusban műtött kapus, Szőr István is elkezdte az alapozást.

2002.01.25 Gerliczki János visszatért a futball vérkeringésébe. A megyei szövetség tavaly nyárig hivatalban lévő főtitkárát a napokban a Nyíregyházi Kertváros FC elnökének választották. (KM)

Az egyesület korábbi első embere, dr. Zilahi Zsolt munkahelyi elfoglaltságok miatt lemondott, ezért a szabályok értelmében össze kellett hívni a közgyűlést. A január 22-i összejövetelen a jelöltek között szerepelt a játékvezető Veres László neve is, aki azonban a jelek szerint a bírók bizalmát élvezi.

A testület nemrégiben megtartott összejövetelén ugyanis a lemondott Tassy Tamás utódjaként őt emelték pajzsra, ám az esetleges bizottsági és az NB III-as klub elnökségi posztja összeférhetetlen lett volna. Veres tehát a JB elnöki posztjára pályázik, más kérdés, hogy mindezt az elnökség február 8-án jóváhagyja-e.

De térjünk vissza a Kertvároshoz, amelynek elnöki posztjára az említett közgyűlés tehát Gerliczki Jánost választotta. A klub első embere öt évig élvezi a tagság bizalmát, és a szakember már munkához is látott.

- A terveket már a bajnokság megkezdése előtt kimondták a támogatók és a korábbi elnökség. Ezek szerint a csapatnak meg kell nyernie az NB III-as bajnokságot, amelyhet megítélésem szerint a feltételek, vagyis a játékosállomány és az anyagiak adottak - jelentette ki Gerliczki János.

A csapat nagypályás bemutatkozására sem kell sokat várniuk a szurkolóknak, hiszen szombaton és vasárnap hazai pályán játszik a gárda, előbb a Tiszalök, majd a Kemecse ellen.


A rakamazi NB III-as futballcsapat háza tájáról sem szivárogtak ki olyan hírek, amelyből esetleg címlapsztori kívánkozna.

Veigli Géza edző vezetésével a múlt hét kedd óta dolgozik a keret, amelynek őszi összetételéhez képest egyetlen változás akad. A nyáron éppen Sényőről érkező támadó, Knoblok Sándor ugyanis visszatért korábbi állomáshelyére, más kérdés, hogy a felek még nem jutottak dülőre az üzlet megkötésében.

A sényőiek felajánlották: jelenlegi keretükből válasszanak ki egy játékost, aki a rutinos csatárt pótolhatná, éppen ezért a rakamazi vezérkar megtekintette a megyei I. osztályú csapat nyíregyházi edzőmérkőzését.

Más kérdés, hogy látták-e olyan játékost, aki betölthetné ezt a szerepet. Egy-két új futballista megszerzését persze ezen kívül sem vetné el a vezetés.A helyi pályaviszonyok egyelőre nem teszik lehetővé a minőségi szakmai munka végzését. Az olvadással együtt sárossá vált a salakos játéktér, így aztán jelenleg a futás teszi ki az edzések jelentősebb részét. Tornaterem nem áll rendelkezésre a városban, a tokaji csarnok bérleti díját pedig nem bírja el az egyesület pénztárcája. Az első edzőmeccset február 2-án játsszák a rakamaziak, az ellenfél pedig a hírek szerint a napokban Kisvárdára költöző pócspetri legénység lesz.

Utóbbi hír talán megérne egy hosszabb misét is, de az állítólagos tárgyalófelek egyelőre elhárították a nyilatkozattételt, és a jelek szerint a jövő hétre várható a hivatalosnak tekinthető bejelentés.

2002.01.16 Január 8-án megkezdte a felkészülést a következő szezonra az Ibrány SE csapata.

A megszokott arcok mellett új játékosok is feltűntek az első edzéseken. Ibrányban edz Turóczi Csaba, akinek bátyját a Nyírség Spartacusból ismerhetjük. Mellette egy ukrán fiatalt is tesztelnek, nevezetesen Alexander Jahimecet, aki eddig szintén jó benyomást tett a gárda vezetőire. Újra a csapattal készül Szakáts Szabolcs, ő eddig a főiskolai tanulmányai miatt maradt távol az edzésektől. Imre Győző kivételével - aki sarokfájdalmakra panaszkodik - mindenki egészséges, és változatos szabadtéri ill. tornacsarnokbeli edzésekkel készülnek a márciusban induló új szezonra.

2002.01.11 Bizony egyes élvonalbeli csapatok is megirigyelhetnék azt a létszámot, amely Mirgai László, az NB III-as kertvárosi labdarúgók edzőjének rendelkezésére áll. (KM)

A héten kezdődött felkészülésen ugyanis huszonnégy játékos jelent meg. Persze, nem a mennyiség, a minőség a fontos, éppen ezért ez a létszám szűkülni fog. Olyannyira, hogy jó pár labdarúgóról már ki is derült - legalábbis eldőlő félben van -, hogy hol folytatja pályafutását.

A távozókkal kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy a klubvezetés nem el- csak kölcsönadja őket. Ennek szellemében Petró Zsolt Nyírbéltekre, Milka Károly, Karaffa István és Zákány László Tiszalökre kerül, a Nagyvarsányból visszatérő Ember Roland a Nyírbéltek, Ófehértó, Tiszalök hármasból válogathat és újra kölcsönadják Tuska Jánost is. Egy másik kapus, Balogh Zoltán is továbbáll, érte a Nyírbátor és a Nyírlugos jelentkezett be.

Ahogy az várható volt, a kertvárosiak lecsaptak a Nyírség-Spartacusból távozott Kondora Józsefre, a rutinos középpályás már a kisebbek nyíregyházi csapatban készül, igaz az átigazolásában a két egyesület még nem egyezett meg. Visszatér Kiss Gábor, aki ugyancsak a Szpari igazoltjaként, igaz jobbára nyírbátori színekben töltötte az őszt. A harmadik új szerzemény, Majchrovics Zoltán, aki legutóbb Orosházán rúgta a bőrt. Visszatért Kótajból a kapus Fenyvesi Zoltán, akire a második számú cerberus, illetve kapusedző szerepköre kárhoztatik. Ezek után nagy mozgolódás már nem várható a csapatnál, esetleg egy csatár érkezésére van esély.

Az új játékosok a január 19-i, baktalórántházi teremtornán mutatják meg magukat nyilvánosan is, hogy az edzőmeccsek sorozata a január 30-i, Nyírség-Spartacus elleni mérkőzéssel induljon.