Hírek archívum

2002. július, augusztus

Azt már „megszokták" a tuzsériak, hogy a Hajdúdorog ellen kezdik az NB III-as futball-bajnokságot, de a hazai kudarcok mostanában messze elkerülték a társaságot. (2002.08.14-KM)

+ A tavalyi évet újoncként is veretlenül játszotta végig otthonában a gárda, előtte a megyei I. osztályban is csak egyszer botlott a Révész-csapat. Ezzel szemben most már a rajt is balul sült el (0-1) a dorogiakkal szemben.

- Megdöbbentett bennünket a vereség, hiszen elszoktunk a hazai sikertelenségtől mondta Révész Csaba edző. - Az bosszant, hogy éppen olyan szituációból kaptuk a gólt, amelyre külön felhívtam a figyelmet. Azt kértem ugyanis: védőink akkor se veszitsék el a türelmüket, ha jó ideig nem szerzünk gólt, erre a kérdéses szituációnál ketten is elölragadtak közülük, Erdei Csaba pedig a tőle szokott kiváló helyzetfelismeréssel kihasználta mindezt.

+ A vereségnek csak az egyik szelete a kapott gól, hiszen hazai pályán azért illik bevenni az ellen hálóját.

- A játék képe alapján kezdésnek egy iksz sem lett volna tragédia, ezért lett volna fontos, hogy ne kapjunk gólt - folytatta a tréner. - Elemezve a mérkőzést, sajnos azt kell mondanom, egyetlen komoly lehetőséget sem tudtunk kidolgozni, helyzeteink inkább amolyan lepattanó labdákból voltak. Hogy ez a mi hibánk, vagy a Hajdúdorog erénye, azt majd a következő meccsek döntik el. Mindenesetre nem lett volna baj, ha az ibrányi és a Rakamaz elleni mérkőzések előtt megszerezzük a megnyugtató pontokat, így viszont nem maradt más, mint ezeken a meccseken javítani.

Évek óta nem volt annyi NB III-as labdarúgócsapata Hajdú-Bihar megyének, mint amennyi ezúttal várja a bajnoki rajtot. Augusztus 11-én öt együttes kezdi meg a pontvadászatot a Tisza-csoportban. Valamennyi gárda szakvezetője ugyanazokat a kérdéseket válaszolta meg. (2002.08.10-HBN)

1. Hogyan értékeli a felkészülési időszakban végzett munkát?

2. Milyen elképzelésekkel, tervekkel várják a bajnokságot?

3. Milyen játékrendszert alakítottak ki?

4. Mely csapatok kerülhetnek dobogóközelbe?

Balmazújváros

Zolnai Lajos edző:

1. Szokatlan sérüléshullám hátráltatta a felkészülést, illetve a csapatépítést, de azért becsülettel végigdolgoztuk a tikkasztó nyarat, az elvégzett munkán nem múlhat az eredményességünk.

2. A célkitűzésünk ugyanaz, mint tavaly: szeretnénk a legjobb hat között végezni, ám én személy szerint a dobogóra várom a csapatot.

3. Főként a középpályássor variálásával alkalmazkodunk majd az ellenfelekhez, illetve a mérkőzéshelyszínekhez. A legfontosabb változás az előző évadhoz képest, hogy több támadó szellemű játékos juthat szóhoz.

4. A Rakamaz alaposan megerősödött, így mindenképp dobogóesélyes. Mellette az Ibrányt, no és magunkat várom éremszerző helyre.

 

Hajdúnánás

Gyarmati András edző:

1. Korántsem sikerült úgy a felkészülés, ahogyan szerettük volna. Az edzéseken sérülések és egyéb okok miatt állandó létszámhiánnyal küzdöttünk, így aztán az edzéstervekből is keveset tudtunk megvalósítani.

2. Nincsenek vérmes reményeink, a reális célkitűzés a bennmaradás kiharcolása.

3. Itthon támadnunk kell, míg idegenben egy biztos védekezésre épülő kontrajátékot szeretnénk játszani.

4. Ibrány, Tuzsér, Mezőkövesd és Balmazújváros gárdáit tartom a legerősebbeknek.

 

Hajdúdorog

Szalánczi Tamás edző:

1. Néhány játékos hozzáállásával nem voltam elégedett, így aztán a felkészülésünk sem volt olyan sikeres, mint a tavaszi szezon előtt.

2. Az első perctől kezdve szeretnénk elkerülni a kiesési zónát, célunk az 5-10. helyek valamelyikének a megszerzése.

3. A 4-4-2-es, illetve a 3-5-2-es hadrendet játsszuk majd attól függően, hogy hol, illetve kivel mérkőzünk.

4. A Tuzsér, az Ibrány, a Rakamaz és a Mezőkövesd lehetnek a legmeghatározóbb csapatok.

Létavértes

Árva Barna edző:

1. Felemásra sikeredett a felkészülésünk. A sérülések, no és a különböző kispályás tornák miatt - amelyeken négy-öt játékosunk rendre szerepelt - egyetlen edzőmeccset sem játszott együtt az általam legerősebbnek tartott tizenegy.

2. Nem szeretnénk a tizedik helynél hátrébb végezni.

3. A védelmünk sok gólt kapott az elmúlt időszakban, ezért a középpályássort mindenképpen szeretnénk stabillá tenni.

4. Szerintem a Mezőkövesd, Rakamaz, Szirmabesenyő, Mád és Záhony együttesei végezhetnek az élbolyban.

Hajdúböszörmény

Papp Ferenc edző:

1. A létszámmal gondunk nem volt, sérülések sem hátráltatták a munkát, s mivel hozzáállásbeli problémánk sem akadt, ezért sikeresnek tartom a felkészülést.

2. Újoncként csakis a bennmaradás lehet az elsődleges célunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy az őszi szezon zárását követően a helyezés függvényében ne lehetne majd módosítani a tervet.

3. Új játékrendszerre álltunk át. A megyei bajnokságban főként az egész pályás, agresszív labdaszerzési taktikát próbáltuk alkalmazni. Mostantól egy biztonságos védekezésből indított kontrajátékra törekszünk, függetlenül attól, hogy hol lépünk pályára.

4. Az Ibrányt, a Mezőkövesdet és a Balmazújvárost sorolom a csoport favoritjai közé.
 

Átigazolási körkép, NB III. (2002.07.22)

A labdarúgó NB III. Tisza-csoportban érdekelt megyei csapatok közül a Rakamaz és a Vásárosnamény „belehúzott" az átigazolási időszakban. A másik véglet Tuzsér, ahonnan például egyetlen játékos sem távozott.

Ibrány
Távozott: Bohács Sándor, Papp Tibor (mindkettő Tiszalök), Gergely István (Kertváros), Erdei Csaba (Hajdúdorog).
Érkezett: Balázscsik Zoltán (Nyírbátor), Kertész János, Pámer Alex (mindkettő Rakamaz), Milka Károly (Nyíregyházi Kertváros).

Szakoly
Távozott: Dankó Zoltán, Joszip Róbert ( Nyírbéltek), Újfalusi Sándor (Nagyhalász).
Érkezett: Ember Roland, Tardi Zsolt, Bartha Tibor (Kertváros), Balázs Attila (Kisléta).

Rakamaz
Távozott: Vadon Lajos (Kertváros), Torda Csaba (Mátészalka), Lelt József (Mád), Hengsperger Attila (Tiszalök), Kertész János, Pámer Alex (Ibrány).
Érkezett: Valerij Cap (Volán-Sényő), Krasznai Attila, Spisák Zolt, Gráf Levente (mindhárom Nyíregyházi Kertváros), Asszony Béla (Kazincbarcika), Tóth Szilveszter (Nyírbátor), Reznek Tibor (Debrecen), Szilágyi Krisztián (Vásárosnamény).

Vásárosnamény
Távozott: Orosz Zsolt (Mátészalka), Bagin Sándor (Záhony), Ponczók Tibor, Farkas Sándor (mindkettő Pusztadobos), Székely Szilárd (Tiszaszalka), Horváth Szabolcs.
Érkezett: Balogh Péter, Tóth Zsolt, Szervánszki Csaba, Szervánszki Gábor (valamennyien Nagyvarsány), Tanyi Attila (Demecser), Rengő Lajos (Debrecen), Majoros Imre (Mándok).

Záhony
Távozott: Balázsi Péter (Újfehértó).
Érkezett: Bagin Sándor (Vásárosnamény), Karaffa István (Nyíregyházi Kertváros).

Tuzsér
Távozott: senki.
Érkezett: Petró Zsolt (Nyíregyházi Kertváros), Krisztián Attila (Petri SC).

Edzőváltás Rakamazon (2002.07.19)

Több mint egy hónappal az elmúlt bajnoki évad lecsengése után, alig néhány nappal az új szezon kezdete előtt felettébb furcsa, ha egy edző távozik. Márpedig Rakamazon ez történt. Ennek nyomós oka lehet. Ráadásul Veigli Géza nem akárki, huszonöt esztendeje szolgálja az egyesületet, futballistaként, majd a szamárlétrát türelmesen végigjárva, 1992-től trénerként gardírozta az NB III-as gárdát. Most elszakadt a cérna...

- Hétfőn este közöltem: befejeztem a munkát ennél a csapatnál! - mesélte Veigli Géza. - Röviden annyit mondanék magyarázatként, a hátam mögött egy olyan döntés született, ami számomra egyértelműen jelzi, a vezetőség nem bízik bennem. Én ilyen helyzetben nem kívánok tovább dolgozni Rakamazon.

Bentmaradt a Bakta és a Namény (2002.07.13-KM)

Most már fix: kiesése ellenére a Baktalórántháza és a Vásárosnamény futballcsapata is marad abban az osztályban, ahol a legutóbbi bajnokságban szerepelt.

Szerdán késő este ugyanis megszületett a Magyar Amatőr Labdarúgó Liga döntése, amely a csoportbeosztásokat is tartalmazza. Csende Sándor elnökségi tag, az NB III. Tisza-csoport versenybizottságának elnöke elmondta: a döntés úgymond még nem hivatalos, mert az még mindig nem dőlt el, hogy a profiknál hány csapat vesz részt a küzdelmekben, így elképzelhető, az amatőrök közül is felkérnek egykét gárdát az indulásra. Mindez hétfőn dőlhet el, addig is annyi már publikus, hogy a Baktalórántháza marad az NB Il-ben, a Vásárosnamény pedig az NB III-ban.

- Ugyan a baktalórántháziak a várólista utolsó helyét foglalták el, a felkért csapatok többsége nem vállalta az indulást - mondta a különös „bentmaradásról" Csende Sándor. - Az már korábban sem volt titok, hogy a vásárosnaményiak kilátásai nem rosszak, ez most meg is valósult. Az amatőr liga amúgy minden kérdésben meghozta döntését, vagyis készen állunk a háromszor tizenkét csapatos enbé kettő és a hatszor tizenhat gárdából álló enbé hármas bajnokság megrendezésére. A Tisza-csoportban hat szabolcsi és öt-öt borsodi, valamint Hajdú megyei gárda kapott helyet.

Ami pedig a hír fogadtatását illeti: Vásárosnaményban nem lepődtek meg, de amíg hivatalos értesítés nem érkezik, addig a pezsgőbontással is várnak. Baktalórántházán sem volt titok, hogy jók a kilátások, ám Gdovin János edző csak pénteken tarthatta meg a nyár első „enbé kettes" foglalkozását.

- Jómagam akkor sem lettem volna elkenődve, ha „csak" a negyedosztálynak vágunk neki, de természetesen örülünk az így adódott lehetőségnek - mondta a játékos-edző. - A felkészülési terv így is, úgy is adott, a keretben sem tervezünk már egetrengető változásokat, még egy csatár megszerzéséről van szó.

A múlthoz hasonlóan ismét tizenhat csapatosra tervezik a labdarúgó NB III. csoportjait (2002.07.11.-KM)

Évről évre káoszosabb itt minden. A korábbi években legalább az élvonalbeli és a másodosztályú mezőny fix volt, legfeljebb az NB III-ban volt egy kis vita arról: kik legyenek az indulók.

Aztán tessék, alig több, mint két hét van hátra a labdarúgó profi bajnoki osztályok rajtjáig, és még az NB I. mezőnye sem teljes. El lehet képzelni, milyen káoszos a helyzet az amatőr osztályokban...

Mi azért tettünk egy kísérletet, hogy megszólaltassuk Csende Sándort, a Magyar Amatőr Labdarúgó Liga elnökségi tagját, az NB III. Tisza-csoport versenybizottságának elnökét: hogyan is állnak a csoportbeosztások.

- Július 5-ig kellett beérkezniük a nevezéseknek, és örömmel mondhatom, hogy a Tisza-csoportban maradt mind a tizenkét gárda beküldte a papírokat - kezdte Csende Sándor. - Ehhez jön még a három megyei bajnok, vagyis a Szakoly, a Putnok és a Hajdúböszörmény, hozzánk kerülhet a magasabb osztályból búcsúzó Baktalórántháza, és nálunk máris megvan a tizenhatos mezőny. A szövetség kérése ugyanis az volt, hogy a negyedik vonalban ismét álljon vissza a korábbi rendszer, vagyis hatszor tizenhat csapat kezdje meg a vetélkedést. Birtokunkban van a Vásárosnamény szándéknyilatkozata is, amely szerint az enbé háromból búcsúzó gárda felkérés esetén továbbra is vállalná az indulást. Ez egy kicsit bonyolítaná a helyzetet, hiszen ez esetben a Mezőkövesd valószínűleg ismét átkerülne a Mátra-csoportba. A naményiak esélyeit amúgy kedvezőnek ítélem meg, hiszen a Bács-Kiskun és a Tolna megyei bajnok a hírek szerint nem lép egy osztállyal feljebb, és mivel a várólista negyedik helyén álltak, már "csak" két visszalépés szükséges a bentmaradásukhoz.

Július 5-én megkezdődött a felkészülés az új szezonra. (2002.07.06)

Sok új arc tűnt fel az első edzésen. Szám szerint hét, eddig más klubban játszó ifjú hadfi gyakorol Kató mester irányításával. Többek között itt kezdte meg a felkészülést a Nyírbátorból érkező Balázscsik Zoltán, a volt rakamazi Kertész János és Pámer Alex, és a két volt kertvárosi játékos, Ember Roland és Milka Károly. Hogy közülük ki marad, ki nem, még nem tudjuk, ez a mutatott teljesítményüktől függ. 

Az viszont bizonyos, érzékeny veszteségként könyvelhetjük el, hogy a Tisza-csoport idei gólkirálya, Bohács Sándor már nem ezen a szinten képzeli el a folytatást. A következő szezonban immáron alacsonyabb osztályban, a lakóhelyéhez közelebb eső Tiszalökön kívánja őrületbe kergetni a kapusokat. Valószínűleg vele tart a kiváló támadó, Erdei Csaba is, aki munkahelyi és családi okok miatt nem tudja vállalni az NB III-as nívójú a munkát.

A hírek szerint Gergely István (Nyíregyházi Kertváros), Hermann Attila (?) és Papp Tibor (?) is új csapatban játszik a későbbiekben.

Kató István, a "mester" értékelése az elmúlt szezonról. (2002.07.01)

+ Pár héttel ezelőtt arról beszélgettünk, hogy a tavaszi szezon induló mérkőzései, az első négy-öt, nem a tervek szerint alakult. A sérülések, az egyes visszafogott teljesítmények lépéshátrányt okoztak. Akkor merült fel, e rossz sorozatnak vége, fölívelő pályára kerül a csapat. Mi történt mindezek után?

- A nagyon jól sikerült őszi sorozat után következett a fellkészülés, ami a végére messze nem az elképzeléseink szerint alakult. A kialakult helyzet megoldást követelt, hiszen a tavaszi szezon több sikertelen eseménnyel indult. A szezon első négy mérkőzésén egy pontot gyűjtöttünk. Tarthatatlan volt.

+ A húzó emberek vagy sérültek voltak, vagy képességeik alatt messze teljesítettek.

- Így érkeztünk el az ötödik mérkőzéshez, ahol a sérültek hadra foghatóak lettek, valamint meggyőződésem, hogy változott a mentalitás.

A Hajdúnánást megvertük egy kitűnő játékkal itthon 2:0-ra. Ezt követően Rakamazon a szezon első idegenbeli győzelem érett meg. A Balmazújváros ellen idehaza azt a formát tudtuk hozni, amit az ősszel megismertek a nézők. Mindez mutatta, a fellendülő időszak végre eljött. A bajnokság további részében azonban megint felemásan szerepeltünk, hiszen a hazai mérkőzéseket tudtuk hozni, azonban idegenben gyengébben szerepeltünk. Mindebben nagy szerepet játszik az a tudat, hogy idehaza jól kellett szerepelnünk, nem törtünk a bajnoki címre, így kevesebb motiváltság maradt a külhoni játékra. Idegen pályákon az első télidőt szinte mindig elveszítettük, a szünetben jött az erőgyűjtés, a lelki ráhatás, majd a második félidőt megnyerve mégis elveszítettük a mérkőzéseket.

+ A bajnoki évadról egységesen mi a véleménye?

- 26 mérkőzésből 16 győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség a mérleg. 61 általunk rúgott gól, 31 a mi kapunkban landolt. A szerzett pontjaink száma 51. Mindez a télsorolt hiányosságok mellett számunkra a második helyre volt elég. A vezetőség döntése alapján a kitűzött cél a 2.-6, helyezés között volt. E megktizelítés alapján igazán jól szerepeltünk. A jelenlegi játékosállomány erejéhez képest kissé magasabban teljesített. Voltak hullámvölgyek és magaslatok, de ez törvényszerű.

A játékosok sem egyformák. Vannak közöttük, akik egész évben úgy az edzéseken mint a fordulók során nagyon jól teljesítettek: Bohács, Babják, Papp Károly, Simon, Ignácz egyenletes teljesítményt nyújtottak. Voltak olyanok, akik  többre képesek, mint amit mutattak: Ónodi, Erdei, Imre Győző. Végül a többiek, akikre, meglévő tudásukra bizton számíthattam.

+ Korábban már beszéltünk arról, hogy egy új stílus meghonosítása a cél. Hol tart az ibrányi labdarúgás?

- Haladunk, azonban még sok a tennivaló. A nyert mérkőzések aránya, valamint a három döntetlen jól mutatja, hogy egy támadó szellemű játékot igyekszünk megvalósítani. Ebbe bizony belefér a vereség is. Érdemes tanulmányozni a tabellát, mert jól látható, hogy mely csapatok vannak ugyan ezen felfogás mentén. Sok gólt rúgtunk. A bajnokság nyertese csak azért büszkélkedhet több rúgott góllal, mert egyik mérkőzésén több mint 10 fával nyert. Nem ülünk rá az eredményre mint az Olaszok Dél-Korea ellen a VB-n. Jobb és biztosabb 5-4-re nyerni, mint 1-0-ra. A pályán egy egységesen hullámzó csapatnak kell lennie, ahol valamilyen szinten mindenki követi a támadásokat és mindenki a védekezést. Egy védőjátékos sok esetben középpályás feladatokat lát el s a góllövő listára is esélyes lehet. A támadó soroknak azonban komoly védelmi feladatai is vannak. Ez más rendszer mint a korábban megszokott, de eredményesebb is. Az eredményeink között kell említenem azt is, hogy tavasszal fele annyi sárgalapot és kiállítást kaptunk, mint ősszel. Mindazonáltal a sportszerűségi listán a 11.-ek vagyunk, amin javítani szükséges. A góllövő listán 15 góllal bajnoki első Bohács Sándor, 11 gólos Erdei Csaba, 10 gólt rúgott Ónodi Sándor. 

+ Milyen tervek foglalkoztatják?

- Szeretném a fent röviden, nagyon röviden vázolt új megközelítést honossá tenni, nagyon jól begyakorolni. Szeretném ha minden évben egy fiatal ibrányi a nagycsapat tagjává válna. Hozzáteszem rögtön, a megyében egyetlen csapat sincsen, ahol úgy mint ibrányban a játékosok több mint 70 %-a helyi lakos volna. Mindezeken felül a kiöregedést időben elkerülve fiatalítani szükséges. Több jól fejelő játékosra volna szükségünk.

A bajnokság végeztével mindenki a jól megérdemelt pihenőjét tölti. Július 5.-én kezdjük a felkészülést, a bajnokság augusztus 11.-én indul.

Laskody Tibor