Az Ibrány VSE első NB III-as mérkőzésén (1998.08.09) történt negyedik csere kapcsán íródott cikkek

Ibrány a megyei I.-ben érezte magát

A vendégek reménykedésével szemben óvni fog a vesztes nagykállói csapat * Még élnek a reflexek

Nagykálló, Ibrány (KM - B. T.) - Az újonc idegenben 3-0-ra megnyerte a bemutatkozó mérkőzését. A lefújás után az ibrányiak mégsem tudtak igazából örülni a győzelemnek.

Hogy miért? Azért, mert érezték, tudták, hogy elrontottak valamit. Az NB III. Tisza-csoportjának vezetői még a megyei I. osztályban érezték magukat, amikor a mérkőzés utolsó percében a negyedik cseréjükre határozták el magukat. A megyében ötöt is lehet cserélni, a negyedosztályban csak hármat. Kató István pályára lépése után egy szabadrúgás elvégzésére maradt csak idő, mégis elképzelhető, hogy a meccset 3-0-ra a Nagykálló javára igazolják.

- Kétségtelen, hogy bennünk vannak még a megyei I. osztályú reflexek, ezért cseréltünk negyedszer is - mondta az esetről Trencsényi Imre ibrányi elnök. - Hibáztunk, de úgy érzem csak egy kis szépséghiba esett, amely a meccs eredményét már nem befolyásolta. Bízom benne, hogy a kállóiak sportszerűek lesznek, és nem óvnak. Ha pedig erre sor kerül, akkor abban reménykedünk, hogy a fegyelmi bizottság a játék szellemében jár el, és figyelembe veszi, hogy Kató menynyi időt töltött pályán.

Az ibrányiak reménykedését Vágó Zoltán, a kállói csapat edzője ekképpen hűtötte le.

- Óvunk! És ebben most nem az vezérel bennünket, hogy elbánjunk az ibrányiakkal, csupán pontokhoz akarunk jutni. Nem vagyunk olyan jó csapat, hogy ne éljünk az ilyen lehetőségekkel. Ki tudja: lehet a bentmaradásunkhoz lesz szükséges az a három pont, amelyhez a fegyelmi tárgyaláson juthatunk. Meg különben is: tavaly a Kisvárda sem mérlegelt, amikor megóvta az ellenünk játszott első mérkőzést jogosulatlan játék miatt fogalmazott a kállói tréner.

A pályán tehát az Ibrány nyert 3-0-ra. Most már csak az a kérdés, hogy a fegyelmi bizottság előtt milyen eredmény születik.


Nem lesz ez sok...?

Sokan talán furcsállják: miként engedheti meg a játékvezető, pontosabban annak asszisztense, hogy a szabálytalan negyedik csere is megtörténhessen. Nos, a szabálykönyv szerint a játékvezetőnek nincs joga ahhoz, hogy megakadályozzon bármilyen cserét. Így fordulhat elő a jogosulatlan pályára lépés illetve a negyedjére lebonyolított csere is. Veres Attila volt ezen a találkozón az első számú asszisztens, és ő a hírek szerint jóhiszeműen meg is kérdezte a játékra jelentkező Kató Istvántól: "Nem lesz ez sok?" Az ibrányi játékos azonban nem vette az adást, és a pályára masírozott. Aki oda küldte őt, az alighanem három ponttal karcsúsította meg az ibrányi csapatot...


A rutintalanságért

Nagykálló (KM - B. T.) - Kikapott, de lehet, hogy mégis három pontot szerzett az NB III-as nagykállói futballcsapat. A történet ismerős, hiszen a kállóiak az első meccsen 3-0 arányban szenvedtek vereséget az újonc Ibránytól, amely négyet cserélt, így a hazai csapat óvott.

De vajon a "győzelem" megszerzésének a reménye mennyire szorítja a háttérbe a tényt, hogy a csapat nem nyújtott igazán acélos teljesítményt az első fordulóban?

- Nem néztük becsukott szemmel a mérkőzést, láttuk, hogy nincs minden rendben a csapat körül - mondta erre Vágó Zoltán edző. - Néhány játékosom egyáltalán nem érezte át, hogy tétmérkőzést játszott, hiszen voltak kihagyások, amelyek ilyenkor már nem engedhetők meg. És az egészben az a legbosszantóbb, hogy a nagy hibákat nem a fiatal labdarúgók követték el, hanem a rutinosnak mondhatók. Persze nem azt mondom, hogy a mérkőzésnek nem voltak biztató momentumai, de el kell ismerni: egyelőre ezekből volt kevesebb.


Kató pályára lépése nem befolyásolta a végeredményt

Nyíregyháza (KM -B.T.) Az NB III-as fegyelmi bizottság ülésének e heti legnagyobb érdeklődéssel várt témája a Nagykálló kontra Ibrány-ügy volt

Mint emlékezetes, a labdarúgó negyedosztály első fordulójában az ibrányiak 3-0-ra nyertek a Nagykálló otthonában, de az utolsó pillanatokban Pók Csaba, a vendégek edzője negyedik cserejátékosát is pályára küldte. A szabálytalanság miatt a kállóiak óvást nyújtottak be, amelyet aztán a fegyelmi bizottság elutasított.

Indoklásként a labdarúgó szabálykönyv ötvennegyedik paragrafusának tizenkettedik pontját hozták fel. Ez azt tartalmazza, hogy szabálytalan csere esetén mérlegelni kell: a pályára küldött játékos befolyásolta-e a végeredmény kialakulását. Mivel Kató becserélése után mintegy húsz másodperccel véget is ért a mérkőzés, ezért az eredmény befolyásolásáról itt nem lehetett szó.

Információink szerint a nagykállóiak is tudomásul vették a döntést, az ellen nem fognak fellebezni. Mindez azt jelenti, hogy a táblázaton Ibrány kilenc ponttal továbbra is az első, a Nagykálló pedig három ponttal a tizenkettedik.