Erősödő bajnokság, emelkedő színvonal (2012.08.05.)

A csapattal kapcsolatos tervekről, elképzelésekről, a játékos-mozgásról Trencsényi Imre, az Ibrány SE gazdasági vezetője nyilatkozott.

• A bajnokság felénél, amikor még biztos kieső helyen állt a csapat, azzal zártad a nyilatkozatodat, hogy biztosan bent fogunk maradni. Gondolom abban egyetértünk, hogy egy picit azért rezgett a léc.
- Biztos az, ami már megtörtént. Nem volt egyszerű, de a lényeg, hogy sikerült. Így újabb egy évvel meg tudtuk hosszabbítani tagságunkat a harmadik vonalban.

• Melyek a legfontosabb pozitív és negatív tanulságai az elmúlt egy évnek a labdarúgó szakosztály életében?

- Egy klubot mindig a felnőtt csapat teljesítménye alapján ítélnek meg. Sajnos ebben a tekintetben nekünk nem sok dicsekvésre volt okunk az elmúlt szezonban. Az edzéslátogatottsággal voltak a legnagyobb gondjaink, mely mindennek az alapja. Ennek a problémának a megoldására nem volt megfelelő eszköz a kezünkben, így tényleg kellett egy kis szerencse is ahhoz, hogy végül bennmaradtunk. Pozitívumként lehet értékelni azonban, hogy ha csak a tavaszi mérkőzések tabelláját nézzük, akkor a 11. helyen zártunk. Ez mindenképpen előrelépés ahhoz képest, hogy az őszi forduló után, még a kieső, utolsó előtti 15. helyen kullogtunk.

Sokkal több pozitívumról tudok beszámolni az utánpótlás korosztályaink kapcsán. Nagyon sok energiát fektetünk az utánpótlás-nevelésbe, bár tudjuk, hogy ennek az eredménye a későbbiekben fog megtérülni. Azért konkrét látszata is van már a munkánknak. Júniusban mutattuk be a képviselő-testület tagjainak a felújított és teljesen feltöltött szertárunkat, a fűnyíró gépet, és az egyéb fejlesztéseink eredményeit, melyeket a sportfinanszírozásos pályázatunkkal nyertünk el. Fontosnak tartjuk, hogy újra körzetközpontja lettünk a Bozsik programnak, melyben nagyon szép eredményeket értünk el.

Az ifjúsági csapatunk a hetedik helyen végzett a bajnokságban, a serdülő csapatunk pedig a 14. helyen. Hozzá kell tennem azonban, hogy mind a két csapat NB II-es bajnokságban indult, a serdülő csapatunk játékosai pedig 2-3 évvel idősebbek ellen játszottak. Úgy gondolom, hogy mindenképpen kell egy sikeres felnőtt csapat ahhoz, hogy megfelelő motiváció legyen a több mint 100 utánpótláskorú labdarúgónk számára.

• Ez a helyezés jövőre már nem fog bennmaradást érni. Ennek tükrében milyen célokkal vágtok neki az új szezonnak?

- Nem hogy a 12. hely, de még a 3. sem ér majd biztos bennmaradást a jelenlegi versenykiírás szerint. Régóta keringtek már információk a változásokról, de mostanra biztossá vált, hogy 2013-tól átalakul a bajnokságok rendszere hazánkban. A lényeg, hogy a két NB II-es csoportot
egyre, a hat NB III-as csoportot pedig három csoportra szűkítik. Így idén még 96 csapat számára adott a lehetőség a harmadik vonalra, de 2013 őszétől már csak 48 csapat vághat neki az NB III-as bajnoki küzdelmeknek. Ez azt jelenti, hogy még a 3-5 helyezetteknek is osztályozót kell majd játszaniuk, hogy megőrizzék helyüket az NB III-ban. A biztos kiesőket a 7-16. helyen végzett csapatok alkotják majd. Tehát, csak az 1-és 2. helyezett nézheti páholyból a történéseket. Várhatóan a 2013/14. évi harmadosztály erőssége, a mostani NB II-es küzdelmeknek felel majd meg, és a megyei I. osztály, a mostani NB III-as szintet üti majd meg. Ismerve a versenykiírást, egyesületünk lehetősé geit és a körülményeket, a jelenlegi helyzetünk alapján csoda lenne a dobogós hely elérése. Bízom abban, hogy lesz még fordulat ebben a kiírásban, és elegendő lesz a nyolcadik hely megszerzése is ahhoz, hogy maradhassunk ebben az osztályban. Ezt egy sokkal reálisabb és elérhetőbb célnak tartom.

• Hogyan alakul a játékoskeret?
- Eddig a következő játékosok távoztak tőlünk:
Pécsi Viktor, Kovács Mihály, Kövér Gergő, Ignat Alexander, Drule Marius, Dascal Lucian, Zsidó Lóránt, Mantena.

Az eddigi biztosnak tűnő igazolásaink: Vasas Gergő, Barzó Gergő, Varga Attila, Lipcsei Márk, Kovács Imre, Kiss Péter, Kató Gyula, Ruja Vlad, Csula Csongor.

• Az edző marad?
- Az vezetőedző személye nem változik. Kovács Jánossal kezdtük el a felkészülést, aki tavaly öt forduló után érkezett hozzánk, amikor még nulla ponttal szerénykedtünk a tabellán. A vállalt feladatát teljesítette a mester, benntartotta a csapatot. Most egy fiatal, sokkal dinamikusabb, sokat futó, lendületes, bátor és motivált csapatot szeretnénk, akik odateszik magukat a pályán. Ha ez így lesz, és a csapat meg fog felelni az elvárásoknak, biztosan jó ideig nem lesz edzőkérdés Ibrányban.

Köszönöm a tájékoztatást, Hajrá Ibrány!

Az Ibrány SE köszönetet mond támogatóinak:
Ibrány Város Önkormányzata, GAMESZ, ILMK, Tanuszoda, IMTEF Szövetkezet, Kulcsár-Baranyi Kft., Arany Parmen Kft., Rendezvényszerviz Kft., Zsidi Kft., Alpok Aqua Kft., Moriszta Kft. Lamonti KFT, Stuktúra KFT, Ibrányi Polgárőr Egyesület, Berencsi Béla, Demeter Balázs, Dr. Szegedi Tibor, Feller Győző, Román István, Bakti László, Puskás Gyula, Veress János, Horváth Gyula, Kovács Zsolt, Udvari Zoltán, Móré Károly, Móré Károlyné, Móré Tamás, Bakosi László, Vasas László, Gégény Bálint, Kulcsár Sándor, Máté György, Bíró Károly, Kovács Ferenc, Dobránszki Pál, Márkus Ferenc.

Puskás Gyula