Célok, lehetőségek az ibrányi sportéletben (2011.11.02.)

Merész célokat tűzött maga elé az év elején újjáalakult ibrányi sportvezetés. Az eddigi eredményekről Sipos Tibor klubmenedzser nyilatkozott.

• Milyen körülmények között indult a vezetőség munkája?

- Rendkívül nagy ambícióval kezdtünk neki az őszi szezonnak. Rengeteg ötletünk volt arra vonatkozóan, hogy hogyan fogjuk össze az ibrányi sportot, adjunk szórakozási lehetőséget a közönségnek, célokat az utánpótlásnak. A vezetőség felkészültsége, tapasztalata a garancia arra, hogy egy egységes tömeg- és versenysportot képes létrehozni, fenntartani, mivel vezetői, sportolói múlttal rendelkeznek. Mindenki érzi, hogy milyen nehéz ebben a gazdasági környezetben a megszokott szinten élni. Az egyesületet fenntartó önkormányzat lehetőségei is csökkentek, ezért jóval kisebb költségvetésből kellett nekifognunk a feladatok elvégzéséhez. Ezúton köszönöm a képviselő-testület eddigi bizalmát, támogatását, mert ők már látják azokat az eredményeket, amelyekről később ejtek szót.

• Milyen célkitűzésekkel indult az Ibrány SE az őszi szezonnak?

- Összefogni a városi sportot, megfelelni a városvezetés elvárásának, hogy lbránynak legyen NB III-as felnőtt futballcsapata. Miért fontos ez? Mert ez adja az utánpótlásnak a motivációt, és a helyi sportélethez mindig is hozzátartozott a futball. Nem utolsó sorban, az egészségre nevelés alapja a tömegsport. Meghatároztunk rövid-, közép- és hosszú távú célokat, amelyet a szurkolói ankéton be is mutattunk a szép számmal megjelent érdeklődőknek.

Rövidtávú céljaink (1-2 hónap): Első fő célunk, feladatunk az, hogy a felnőtt csapatot a lehetőségeink szerint átszervezzük és fenntartható, tiszta, átlátható, munkára alkalmas viszonyokat teremtsünk. A nyáron elfogadott sporttörvény lehetőséget adott arra, hogy pályázzanak támogatásra a törvényben meghatározott látvány csapatsportok. Célunk volt, hogy elinduljunk ezen a pályázaton, és az Ibrány Sportegyesület támogatást szerezzen az utánpótlás-nevelés és a felnőtt futball részére. Az idei szezontól folytatódott a labdarúgásunk felemelésére létrehozott Bozsik-program, amit az egyesület keretein belül szerettünk volna kézben tartani, lebonyolítani, és az ezzel járó előnyökkel erősíteni a saját utánpótlás-nevelésünket.

Középtávú céljaink (3-6 hónap): A szakmai munka erősítése, képzések, csapategység erősítése, az edzői gárda összefogása. Teljesítményértékelés bevezetése a csapatoknál, támogatók bevonása az egyesület munkájába, közös együttműködés alapjainak meghatározása. Fő szempont, hogy a támogatások az előre meghatározott helyre kerüljenek, és a támogatás fejében jó teljesítményt, ezzel reklámot kapjanak a partnereink. Az új csapat erősítse meg helyét a tabellán.

Hosszú távú céljaink: A sportágakat az egyesület égisze alá behozni (kosárlabda, röplabda, úszás, lovaglás stb.), s ha van rá igény, újabb szakosztályokat indítani. A felnőtt futballcsapat a tabella első felébe érjen a szezon végére. Újabb pályázatok beadása.

• Hol tart most az egyesület a munkában?

A szeptemberi időpont előtt sikerült benyújtanunk sportfinanszírozásra egy 25 M Ft-os pályázatot. Ez főként az utánpótlás-nevelésre lesz fordítva. Ez csak egy keret, amit a cégek társasági nyereségadójából kell feltölteni. Itt számítunk a helyi cégek együttműködésére, hogy ki tudjuk használni a teljes keretünket. Ez nem szponzoráció! Az állam így előlegezi meg a támogatást.

A teljesen átalakult csapat nehezen vette az első akadályokat a kezdést követően, és ebből a nehézségekkel teli hullámvölgyből még most sem tudtunk kilábalni. Ennek számos oka van, de azt gondolom, hogy messzemenő következtetéseket nem kell még levonni az eredmények alapján, mivel a szakmai munka még nem ért véget. Azon dolgozunk, hogy az önkormányzat által kitűzött célt tudjuk tartani, és a csapat NB III-as szereplését biztosítsuk.
A munkakörülményeken javítottunk, az eszközeinket gyarapítani tudtuk. A centerpálya felújításra szorult, szükséges volt egyes részeken gyeptéglát cserélni, hengerelni, a mélyebb részeket feltölteni. Most a pályát körülvevő korlátok festése folyik, mely ugyancsak karbantartásra szorult. A támogatóink segítségével új csapatmezeket, és az edzésmunkához elengedhetetlen edzőfelszereléseket szereztünk be mind az utánpótlás, mind a felnőtt csapat számára. A hét közben kilátogató szurkolók azt is láthatják, hogy egyszerre több korosztály munkáját irányítják az utánpótlásedzők.
Sikerült a Bozsik-programot az Ibrány Sportegyesület égisze alá szervezni. Vezetője Kántor Zsolt, aki Móré Zoltánnal közösen színvonalas utánpótlástornákat szervezett. Már most láthattunk több olyan gyereket, akik tehetségesek, és remélhetőleg felnőtt bajnoki mérkőzésen városunkat fogják képviselni.

Szeretnénk a kitűzött céljainkhoz a támogatást továbbra is élvezni, mind a város vezetése, mind a szurkolók és támogatóink részéről, mert olyan munkát kezdtünk el, ami nem hoz gyümölcsöt egyik napról a másikra, de a végeredmény tetszetős lesz. Az egyesület vezetősége új utakon haladva, a teljes sportot kívánja együtt kezelni, és nem csak a felnőtt sportot. Az utánpótlásnak példaképeket, célokat, lehetőségeket kell állítani. Szeretném, ha azt éreznék, tapasztalnák a gyerekek, hogy szintről szintre haladva lehet magasabbra jutni. Feladatunk, hogy az utánpótlást közelebb hozzuk a felnőtt csapathoz, és az átjárhatóságot támogassuk. Ennek érdekében, ha kell, összefogással, de az NB III-ban kell tartani a felnőtt csapatot, mert a végső célt nem vehetjük el a gyerekektől. Nagyon fontosnak tartom, ha valaki elkezd sportolni, a befektetett munka, eredmények alapján ne azt érezze, hogy elfecsérelt idő, energia, és zsákutca volt az egész, hanem találjuk meg közösen a további lépéseket.

Kiss Sándor